Protetikk

Kroner

Det finnes forskjellige type kroner. De mest vanlige er hel metallkrone, hel keramkrone eller metal-keram krone. Kroner brukes for å erstatte tenner som er såpass ødelagt at tannfargede fyllingsmaterialer ikke er forsvarlig som behandling. Det forutsetter allikevel at det er nok tannsubstans igjen. Pasienten trenger som regel to besøk og midlertidig krone blir laget i første seanse. Hensikten er å beskytte nerven og gjenstående tannsubstans.

Broer

Det finnes forskjellige type broer. De mest vanlige er helkeram bro og metal-keram bro: En bro lages som regel når det er behov for å erstatte en eller flere tapte tenner. Man har da behov for å bruke minimum en eller to av nabotennene som vil fungere som pilar.

Proteser/Gebiss

Det finnes forskjellige type proteser: helproteser eller delproteser. Alt avhengig av antall tapte tenner, og de kan lages i hel plast eller metal og plast. Pasienten vil få nøye forklart hele prosessen underveis. Helprotese erstatter tenner i en tannløs kjeve. Protesen er økonomisk rimelig, og rask å fremstille. Siden helprotesen er avtagbar, kan de føles løse og krever derfor tilvenning. En protese kan også redusere smaksinntrykk.

Delprotese (partiell protese) kan på lik linje med en bro erstatte manglende tenner i en kjeve, men er avtagbar og løs. Fordelene er at man slipper å slipe på festetennene, slik at behandlingen er reversibel. En partiell protese er en rimligere behandling enn en bro. En ulempe er at det er synlig metallklammer/kroker på festetennene. Delprotesen sitter bedre fast i munnen enn helprotesen.
 

Har du spørsmål om protetikk i form av kroner, broer, proteser eller gebiss må du gjerne ta kontakt.

Forespørsel om time
arrow&v

Beskjeden din er sendt.