Fyllingsterapi

Har du hull i en tann?

Hull i tennene (karies) beskriver en åpning i tannens krystaller på grunn av bakteriell aktivitet. Tannens vev løser seg som regel opp når pH faller under 5,2 og et hull blir dannet. Hullets størrlse avhenger av mange faktorer, men blir som regel større med tid.

Bakterier trenger inn i åpningen og gjør denne større etter stund. Dette pga. at de fortsetter å produserer syre som er deres avsfallstoff og krystallene løser seg opp. Dersom en ikke holder god munnhygiene vil matrester bli igjen og bakteriene vil da ha tilgang på næring. Det resulterer i at mer syre blir laget og sannsynligheten for hull eller større hull i tennene øker. Dersom hullet blir veldig stort, slik at vi ikke kan fjerne bakteriene/ plakket fra tennene ved hjelp av vanlig tannpuss, blir det nødvendig med borring for å kunne rense kaviteten og fjerne bakteriene.
 

Etter denne behandlingen, blir det fylt opp som regel med tannfarget komposittmateriale. Etter 01.01.2008 ble det forbundt i Norge å bruke amalgam, derfor brukes i dag kompositt som fyllingsmateriall. Dette fylligsmaterialet er en blanding av forskjellige partikler og avansert kjemi, men har som regel en stor del eller basis i plast. Selv om materialene har blitt mye bedre de siste årene med tanke på estetikk og styrke er det allikevel forskjell mellom tannsubstans og fyllingsmateriale.
 

Etter en slik behandling kan ettersmerter forekomme. En grunn til dette kan være kontraksjoner i materialer og stressoverføring. Tannen og komposittfyllinger har forskjellig utvidelseskoefisient. Denne behandlingen kan utføres som regel i en kort seanse. Pasientene blir bedøvet på forhånd. Dette for å sikre best resultat og minst ubehag for pasienten.
 

Har du spørsmål om fyllingsterapi? Ta kontakt, så svarer vi gjerne.

Fylling.jpg
Lys.jpg
Mest brukte materialer
  • Komposittfyllinger: Kompositt er en blanding av porselenspartikler og plast. Det er en tannfarget fylling. Hvitfargen kommer i flere vitaskala. Tannfargen velges slik at den passer pasientens øvrige tenner. Det er viktig med godt renhold ved disse fyllingene for å unngå nye hull langs kanten av fyllingen. Kompositt egner seg godt til fortannsfyllinger, små og mellomstore hull i jekslene.

  • Glassionomer fyllinger

Forespørsel om time
arrow&v

Beskjeden din er sendt.